31 Ocak Piyasa Değerlendirmesi

23.03.2023

 

Enerji piyasasında gündemin yoğun olduğu şu günlerde Enexion Ekibi olarak size piyasadaki son gelişmeleri aktarmak isteriz.

 

Hatırlayacağınız üzere Ocak ayında havaların mevsim normallerinin altında seyretmesi ile BOTAŞ doğalgaz santrallerine verilen gazda %50 kısıntıya gitmişti. Bu durum Ocak ayının son günlerinde PTF’yi 200-220 TL/MWh civarına yükseltti ve 2017 Ocak ayı PTF ortalaması 181,3 TL/MWh olarak belirlendi.

 

2017 Ocak ayı günlük ortalama PTF gelişimi aşağıdaki gibidir:

 

Günlük PTF ortalamaları

 

2016 Ocak ayı PTF ortalaması 149,6 TL/MWh olarak gerçekleşmişti. Bir başka deyişle 2016 ortalamasına kıyasla yaklaşık olarak %21,1’lik bir artış yaşandı. Maalesef önümüzdeki günlerde de enerji fiyatlarında bir düşüş beklenmemektedir.

 

2017 Şubat ayı bazyükü VIOP’ta 170-165 TL/MWh bandından işlem görüyor. Yine hatırlatmak gerekirse 2016 Şubat ayı baz yükü 104,8 TL/MWh olarak gerçekleşmişti.

 

Dolar kurundaki yükseliş ve YEKDEM maliyetlerindeki öngörülemez artış ile başlayan sözleşme revizyon dalgası, Aralık ve Ocak aylarında fiyatların yükselmesi ile önümüzdeki günlerde de artarak devam edecek gibi görünüyor.

 

Tedarik süreci ve sözleşme yönetimi en az birim fiyat yönetimi kadar önemlidir.

 

Elektrik tedarik sözleşmelerin feshedilmesi ile birçok tüketici tarife üzerinden enerji alarak yaklaşık olarak %20 maliyet artışına maruz kalmaktadır. Yeni sözleşmenin imzalanması, tedarikçi bulunması, piyasa kayıt süreci gibi süreçlerle beraber bu süre 3 aya kadar uzamaktadır.

 

Bu durumda kabaca bir hesap yapmak gerekirse; 4 ay önce 170 TL/MWh (17 kr/kWh) birim fiyattan sözleşme imzalayıp bugün sözleşmesi feshedilen bir tüketicinin birim maliyeti, geçen 3 ay süre ile beraber 185 TL/MWh (18,5 kr/kWh) civarına gelecektir.

 

 

Dolayısıyla her zaman altını çizdiğimiz gibi elektrik tedarik sürecinde birim fiyat kadar imzalanan sözleşme de önemlidir. Bu örnekte de görüldüğü üzere elektrik tedarik sözleşmeleri 15 TL/MWh (1,5 kr/kWh) risk primi içermektedir. Yine sözleşmeye eklenen bir madde veya sözleşmeye eklenmemiş bir madde yüzünden tedarikçiler 13 TL/MWh (1,3 kr/kWh) ek maliyet çıkarıp revizyon talep edebilmektedir.

 

Bu sebepleri dikkatinize sunarak, önemle belirtmek isteriz ki, tedarik süreci ve sözleşme yönetimi en az birim fiyat yönetimi kadar önemlidir.

 

Enexion olarak sizlere:

  1. Güvenilir tedarikçilerle çalışma olanağı,
  2. Enerji piyasasında sürdürülebilir en uygun birim fiyatları,
  3. En uygun piyasa maliyetlerini,
  4. Sözleşmelerdeki gizli maliyetlerin elimine edilmesi,
  5. Risklerden arındırılmış sözleşmeleri,
  6. Önümüzdeki dönemde mevzuatta beklenen değişikliklerle oluşabilecek maliyetleri,
  7. Profilinizin maliyet analizi ve tedarikçi birim fiyat sürdürülebilirlik analizi, garanti etmekteyiz.

Konuyla ilgili her türlü soru, görüş ve yorumlarınız için her zaman ulaşabilirsiniz.

B-Corp
UNGC
Womens Empowerment Principles
Comminty Member
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.