Avrupa Birliği EcoLabel programı, garantili, bağımsız olarak doğrulanmış ve düşük çevresel etkiye sahip ürünleri onaylar. Dünyada kabul gören bu program, tüketicilere ürünlerin çevresel etkileri hakkında doğru, yanıltıcı olmayan ve bilim temelli bilgiler sağlayan uluslararası kabul görmüş bir standarttır.
EU EcoLabel, çevre dostu ürün ve servislerin belirlenmesi ve tanınması için geliştirilmiş bir eko etiket sertifika programı olarak tanımlanabilir. Genel olarak, ürünlerin doğaya zararlı etkilerinin az olduğunu gösteren etikettir. Eko etiket ile döngüsel ekonomiye geçişi kolaylaştıran ve çevreye daha az etki bırakan ürünler belirlenebilir. Bu doğrultuda ise EcoLabel ürünler, döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak isteyen firmalara ve müşterilere yönelik ürünlerdir.
Enexion Group olarak bu yazımızda, Eko Etiket nedir, kullanım alanları ve avantajları hakkında bilmeniz gerekenleri ele alacağız.
Avrupa Birliği tarafından geliştirilen ve 1992 yılında faaliyetlerine başlayan EU EcoLabel programı; garantili, bağımsız olarak doğrulanmış ve düşük çevresel etkiye sahip ürünleri onaylar. Dünyada kabul gören bu program, tüketicilere ürünlerin çevresel etkileri hakkında doğru, yanıltıcı olmayan ve bilim temelli bilgiler sağlayan uluslararası kabul görmüş bir standarttır.
AB EcoLabel etiketini alabilmek için, ürün ve hizmetlerin hammade eldesinden, üretim, dağıtım ve bertaraf aşamasına kadar yüksek çevre standartlarını karşılaması gerekli bir kriterdir. Böylece, çevresel etkisi düşük ve çevre dostu ürünler satın alarak kirliliği azaltmayı hedefleyen tüketiciler, AB EcoLabel etiketine sahip ürünleri tercih edebilir.
EU EcoLabel, geniş bir ürün yelpazesi için geçerli olan bir etikettir. Bu durum, tüketicilerin birçok alanda daha sorumlu tercihlerde bulunmalarını sağlar. Belirli ürün grubundaki ürünler veya hizmetler, belirli kriterleri karşıladıklarında eko etiket logosu kullanım hakkı kazanırlar. EU EcoLabel logosu, standart gösterimi sayesinde kolayca tanınmaktadır. Bu bağlamda EU EcoLabel alınabilen ürün grupları ise şu şekildedir:
EcoLabel, çevresel etkileri azaltmaya ve sürdürülebilir ürünleri teşvik etmeye yönelik bir etiketleme programıdır. Genellikle EcoLabel etiketi taşıyan ürünlerin ambalajlarında veya ürün üzerinde resmî EcoLabel logosu yer alır. Bunun yanı sıra ürün ambalajlarında veya etiketlerinde çevre dostu olduğunu belirten açıklamalar yer alır. Bu açıklamalar genellikle ürünün sürdürülebilirliği ve çevresel performansı hakkında bilgilendirici açıklamalardır.
Üreticiler, ürünlerinin çevresel etiketleme standartlarına uygun olduğunu belirtmek için ürün bilgi sayfalarında veya web sitelerinde EcoLabel hakkında bilgi verebilirler. Ayrıca Avrupa Birliği'nin EcoLabel veri tabanı, resmi olarak onaylanmış EcoLabel ürünlerinin bir listesini sunar. Bu veri tabanı üzerinden ürünlerin EcoLabel sertifikalarını kontrol etmek mümkündür.
Genel olarak bazı üreticiler, ürünlerinin çevresel etiketleme standartlarına uygun olduğunu göstermek adına sürdürülebilirlik beyanları veya bağımsız sertifikalar alabilir. Bu belgeler, ürünlerin çevresel performansını değerlendiren kuruluşlar tarafından verilmektedir.
EcoLabel programına dahil olan ürünlerin;
- Özellikle iklim değişikliği üzerinde düşük çevresel etkiye sahip oldukları,
- Tehlikeli maddeler için kimyasal kısıtlamalara tabi oldukları,
- Sağlıklı ve güvenli oldukları,
- Etik ve sorumlu üretim kapsamında üretildikleri,
- Yüksek verimlilik ile kaliteye sahip oldukları garanti edilir.
Tüketiciler için ürünlerin çevresel etkisinin beyanı ile sorumlu tüketime katkıda bulunurken, üreticilerin üretim sırasında daha az atık ve karbondioksit oluşturmasına ön ayak olarak döngüsel ekonomiyi destekler. İşletmeleri dayanıklı, onarımı kolay ve geri dönüştürülebilir ürünler geliştirmeye teşvik eder. Ayrıca ürün geliştirme sırasında çevre dostu en iyi uygulamalar hakkında rehberlik eder ve şirketlerin ürünleriyle ilgili sürdürülebilirlik iddialarını doğrulamaları ve iletmeleri için bir araç sunar.
EU EcoLabel ile tüketiciler, ürünlerin doğaya bıraktıkları etkiden emin olarak tercih yapabilir. Bu kapsamda, kullandıkları ürünlerin “yeşil” olmasına özen gösteren tüketiciler için alternatif ürünlere ulaşma durumu kolaylaşır. Çevresel performansın iyileştirilmesi sonrasında ortaya çıkan yenilikçi ürünler, tüketiciler için daha fazla seçenek anlamına gelir. Ürünlerin çevre odaklı olarak birbirinden ayrışması ise doğru yerde ve zamanda güvenilir ürünlere ulaşmayı mümkün hale getirir.
Çevre etiketleri doğa dostu ürünlerin görünürlüğünü artırmaktadır. Bu sayede, bireyler çevreci ürünleri ayırt edebilmektedir. EU EcoLabel tarafından teşvik edilen sorumlu tüketim davranışları, sürdürülebilir kalkınmanın da temelinde yer almaktadır.
Eko Etiket alım süreci dört temel aşamadan oluşmaktadır:
Öncelikle, ürününüzün veya hizmetinizin AB Ecolabel kriterlerine uygun olup olmadığını kontrol edin.
Ürün veya hizmetinizin çevresel performans bilgilerini ve AB Ecolabel kriterlerine uygunluğunu gösteren belgeleri içeren bir başvuru dosyası hazırlayın.
Başvuru dosyanızı Türkiye'de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunmalısınız. İlgili başvuru süreci ve gerekli belgeler hakkında detaylı bilgiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ecolabel Sayfası üzerinden ulaşabilirsiniz.
Başvurunuz, yetkili kurum tarafından değerlendirilir ve onaylanırsa AB Ecolabel sertifikası alabilirsiniz.
Başvurunuz onaylandığında, ürünlerinizde veya hizmetlerinizde AB Ecolabel etiketini kullanabilirsiniz.
AB Ecolabel başvuru süreci hakkında daha fazla bilgi almak için doğrudan Avrupa Komisyonu'nun AB Ecolabel başvuru rehberi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
AB EcoLabel gönüllü bir program olmasına rağmen küresel çapta birçok şirket, 2024 itibariyle 95.758’den fazla ürün ve hizmetleri için bu etiketi almaya hak kazanmıştır.
Enexion Group olarak ürün ve hizmetlerinizin EcoLabel programına katılmasına yardımcı oluyor, yaşam döngüsü analizlerinizde kapsamlı danışmanlık hizmeti sunuyoruz. EcoLabel programına katılmak ve şirketinizi daha sürdürülebilir bir konuma taşımak için bize ulaşabilirsiniz.