Kurumsal Sürdürülebilirlik Nedir?

27.09.2024

Kurumsal sürdürülebilirlikte fark yaratan stratejilerle geleceğe yatırım yapın!

Sürdürülebilirlikte lider olmak için ihtiyacınız olan her şey Enexion' da !

Kurumsal sürdürülebilirlik, firmaların kurumsal faaliyetlerini yürütürken çevresel, sosyal ve yönetişim alanındaki performans kriterleri olarak ifade edilir. İklim krizinin ilerlemesi ile “Kurumsal sürdürülebilirlik nedir? konusu da iş dünyasında sürekli olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumsal sürdürülebilirlik, çevreye zarar vermeden sağlanan kalkınma ile temiz bir geleceğe ulaşma hedefinin kurumsal boyutu olarak da tanımlanabilir. 

Genel olarak firmalar, markalarını sürdürülebilirlik çerçevesinde geleceğe taşımak için sürdürülebilirlik kavramının 3 boyutu olan ESG (Çevresel-Sosyal-Yönetişim)

performanslarını artırarak yatırım değerlerini yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu kapsamda ise kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları devreye girerek firmalara gerekli stratejik araçları sunar. Enexion Group olarak bu yazımızda, kurumsal sürdürülebilirlik raporları ve sürdürülebilirlik boyutları hakkında merak edilenleri ele alacağız.

 

Kurumsal Sürdürülebilirliğin Boyutları Nelerdir?

Kurumsal sürdürülebilirliğin 3 boyutu vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

 

Çevresel Boyut

Kurumsal sürdürülebilirliğin çevresel boyutu, iş faaliyetleri sonucunda çevreye verilen etkiyi kapsar. Kurumsal ve ticari faaliyetler kapsamında kullanılan alanlar da sürdürülebilirliğin çevresel boyutu içerisinde ele alınır. Firmaların çevresel etkileri arasında:

Ortaya çıkan sera gazı emisyonları,

  • Meydana gelen atıklar,
  • Biyoçeşitliliğe etki,
  • Tedarik zincirinde oluşan çevresel etkiler, 
  • Üretim amaçlı kullanılan alanlar 

yer alır. Bu etkileri daha net ifade etmek için karbon ayak izi hesaplaması geliştirilmiştir. Karbon ayak izi, insan faaliyetleri sonucunda çevreye verilen zararın karbondioksit (CO2) eşdeğeri cinsinden gösterimi olarak ifade edilir.

 

Sosyal Boyut

Kurumsal sürdürülebilirliğin sosyal boyutu; 

  1. Çalışanlar, 
  2. Paydaşlar ve 
  3. Kuruluşun faaliyetlerinin etkilediği toplum 

olmak üzere 3 temeli kapsamaktadır. Bu alanlarda yapılan iyileştirmeler ise firmaların geleceğe dönük bir şekilde değer yaratma anlayışını güçlendirir.

 

Ekonomik Boyut

Kurumsal sürdürülebilirliğin ekonomik boyutu finansal çıkarlar ile ilişkilidir. Bu boyutta, firmaların faaliyetlerine devam edebilme yeteneğinin belirleyicisi olan ticari kaygılar ön plana çıkar. Bu alanda, firmaların yer aldıkları toplum içerisinde ekonomik değer yaratabilmeleri son derece gereklidir. Ayrıca ekonomik çıkarlar, sosyal ve çevresel boyutlardaki gelişmelerden bağımsız görülmez. Bu durum ise uzun vadede değer yaratan bir markaya sahip olmak için ticari faaliyetlerinin sosyal ve çevresel faaliyetlerle uyum içerisinde gerçekleşmesi gerektiği anlamına gelir.

 

kurumsal sürdürülebilirlik nasıl uygulanır

 

Kurumsal Sürdürülebilirlik Nasıl Uygulanır?

İşletmelerin kurumsal sürdürülebilirlik gerekliliklerini uygulamaları için ilk adım olarak mevcut durum değerlendirmesi yapmaları gerekir. Genel olarak kurumsal yapı işleyişlerinin sürdürülebilirlik açısından performanslarını görmek açısından ise işletmelerin sürdürülebilirlik raporlaması yapması önerilir. Öncelikli olarak sürdürülebilirlik boyutları açısından performanslarının ölçümlenmesi, işletmeler için başlangıç noktalarının belirlenmesini sağlar. 

 

Mevcut durum değerlendirmesi yapmak isteyen işletmeler, çevresel, sosyal ve yönetişim başlıklarına yönelmelidir.  Genel olarak kurumsal sürdürülebilirlik uygulama adımları ise aşağıdaki gibidir: 

 

  • İşletmeniz için mevcut durum değerlendirme planı yapın.
  • Çevresel sürdürülebilirlik performansınızı belirleyin.
  • Sosyal sürdürülebilirlik performansınızı belirleyin.
  • Yönetişim sürdürülebilirlik performansınızı belirleyin.
  • İşletmenizin sürdürülebilirlik performansını raporlayın.
  • Kurumsal sürdürülebilirlik iyileştirmelerini analiz edin.
  • Kurumsal sürdürülebilirlik iyileştirmeleri geliştirin.
  • Kurumsal sürdürülebilirlik planınıza hedef belirleyin.
  • Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasını doğrulatın.

Senelik olarak kurumsal sürdürülebilirlik performansınızı ölçün. Gerektiğinde ise yeniden iyileştirmeler düzenleyin.

 

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporları

Firmalar, faaliyetleri sonucu bıraktıkları etkileri şeffaf bir şekilde raporlama ve belirlediği hedefleri gösterme amacı ile kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları hazırlar. Çevresel, sosyal ve ekonomik etkileri bütüncül bir yaklaşımla ele alan bu firmalar, raporlar sayesinde geleceğe yönelik büyüme stratejisi geliştirebilir.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları hazırlamak isteyen firmalar için ilgili yönergeleri sunan birçok standart belirleyici mevcuttur. Böylece belirli standartlarda hazırlanan raporlar ile uluslararası alanda geçerliliği olan kurumsal sürdürülebilirlik hedef ve faaliyetlerinin iletişimi sağlanır.

Sürdürülebilirlik raporlamaları alanında birçok yönerge ve standart vardır. Bu standartlar, raporlama için gerekli olan çerçeveyi sunar. Kurumsal sürdürülebilirlik raporları genel olarak aşağıdaki gibidir:

 

ESG (Environmental, Social, Governance) Raporlama:

ESG raporu, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim faktörlerini değerlendirerek raporlar. Şirketlerin sürdürülebilirlik ve etik performanslarını ölçmek için kullanılan bu rapor, yatırımcılara ve diğer paydaşlara, şirketin çevresel etkilerini, sosyal sorumluluklarını ve yönetim uygulamalarını anlamalarına yardımcı olur. 

 

GRI (Global Reporting Initiative) Raporlama: 

GRI (Küresel Raporlama Girişimi), raporlamaları şirketlerin ekonomik, çevresel ve sosyal kategorilerde performansını ortaya çıkarmasını sağlar. Bunun yanı sıra GRI standartları; iklim değişikliği, insan hakları, yolsuzlukla mücadele gibi çevresel sürdürülebilirlik, sosyal sürdürülebilirlik ve kurumsal yönetişim alanında da şirketlere rehberlik sunar. Bu raporlama, şirketlerin sürdürülebilirlik performansını daha kapsamlı, güvenilir ve prestijli şekilde yatırımcılara ve üçüncü paydaşlara sunmasını hedefler.

 

IFRS (International Financial Reporting Standards):

IFRS, finansal rapor kullanıcısı şirketlerin karşılaştıkları sürdürülebilirlikle ilgili daha tutarlı, kıyaslanabilir ve doğrulanabilir finansal bilgi taleplerine çözüm sunar. IFRS 1 ve IFRS 2 olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılmıştır. IFRS S1; şirketlerin kısa, orta ve uzun vadede karşılaştıkları sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında yatırımcılara bilgi vermelerini sağlamak için geliştirilmiştir. IFRS S2 ise işletmelerin iklimle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında detaylı bilgi açıklamasını gerektirir. Genel olarak IFRS S2, IFRS S1 ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bu standart, işletmelerin iklimle ilgili risklerin nakit akışları, finansmana erişim ve sermaye maliyeti üzerindeki etkilerini belgelemesine olanak tanır.

 

İlginizi Çekebilir: IFRS S1 ve IFRS S2 Nedir?

 

ISSB (International Sustainability Standards Board)

Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB), şirketlerin sürdürülebilirlikle ilgili bilgilerini finansal tablolarla birlikte aynı raporlama düzeninde sunmalarını sağlamak üzere düzenlenmiştir. Bu standartlar, 140’tan fazla ülkede zorunlu olan IFRS Uluslararası Muhasebe Standartlarının temelini oluşturan kavramlar üzerine geliştirilmiştir. ISSB, standartların benimsenmesi kapsamında işletmeler ve ülkelerle çalışarak destek sağlayacak ve etkili uygulamayı desteklemek için geçiş uygulama grupları oluşturacaktır.

kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması

 

Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlamaları Faydaları

Firmalar, ürün ve hizmetlerini belirli bir yaşam döngüsü kapsamında meydana gelen etkisine bağlı olarak geliştirir. Bu kapsamda kurumsal sürdürülebilirlik raporlamaları da firmaların bütüncül bir yaklaşıma sahip olmasına yardımcı olur. Sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak adına da çeşitli çalışmaların gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir. Kurumsal sürdürülebilirlik raporlarının işletmelere sağladığı bazı faydalar şu şekildedir:

  • Firmaların çok daha verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdürmesine yardımcı olur.
  • Sürdürülebilir bir büyüme oluşumuna destek sunar.
  • Marka itibarının korunmasına olanak tanır.
  • Etkili risk yönetimi doğrultusunda profesyonel faaliyetler bütünü oluşmasını mümkün kılar.
  • Paydaşlar ile etkili iletişim kurulmasına ve sürdürülmesine yardımcı olur.

Enexion Group, sürdürülebilirlik yaklaşımlarınızı güçlendirerek eylem planları geliştirmenize ve süreci doğru yönetmenize yardımcı olur. Stratejik sürdürülebilirlik alanında sunduğu danışmanlık hizmetleri ile sürdürülebilir iş modelleri oluşturmanıza katkı sağlayan Enexion Group, müşterilerinin avantajları kapsamında çözümler üretmeye de yardımcı olur. Sizler de çevresel duyarlılığınızı, şirket reputasyonunuzu ve sürdürülebilirlik aksiyonlarınızı raporlayarak pazarda öncü konuma yükselmek için Enexion Group web sitesini ziyaret edebilirsiniz.  

 

B-Corp
UNGC
Womens Empowerment Principles
Comminty Member
EPD

Copyright 2023 - İçerik hakları saklıdır.